FAQ
Jeg modtager ofte spørgsmål, hvoraf mange går igen – eller folk kan have en helt forkert forestilling om, hvad hypnose egentlig er. Derfor denne side, hvor du forhåbentlig kan få svar på dine spørgsmål.
Du kan klikke på det spørgsmål, som du gerne vil se svar på.
JEG ER BANGE FOR/TROR IKKE, JEG KAN GÅ I HYPNOSE
Hypnose eller trance, som det også kaldes, er en meget mere almindelig foreteelse, end mange forestiller sig. De fleste er i trance hver dag uden at tænke over det. At falde i staver, dagdrømme, ”stene”, køre, gå eller løbe og pludselig undre sig over, hvordan man kom det sidste lange stykke vej, er alle eksempler på trance i dagligdagen. I en terapeutisk sammenhæng kan så godt som alle hypnotiseres, hvis de selv vil, og vil de ikke, kan de undgå det. Nogle har dog lettere ved at gå i hypnose/trance end andre, og nogle kan gå dybere i hypnose end andre. Men som med så meget andet: Øvelse gør mester, og ofte vil man allerede ved den anden session have væsentlig lettere ved at gå i hypnose end første gang.
JEG BRYDER MIG IKKE OM AT MISTE KONTROLLEN
Man mister ikke kontrollen, sådan som mange tror, når man er i hypnose. For det første er man normalt ikke længere væk, end at man hører alt det, der bliver sagt, og skulle der ske et eller andet uforudset under hypnosen som fx, at en røgalarm går i gang, vågner man på et splitsekund. Endelig er der den indbyggede mekanisme i sindet, at man vågner af trancen, hvis hypnotisøren i teorien skulle foreslå noget, der strider mod ens etik.
JEG ER BANGE FOR AT KOMME TIL AT RØBE NOGLE HEMMELIGHEDER
Jeg har endnu ikke oplevet, at en klient er kommet til at røbe noget i hypnose, vedkommende var ked af bagefter, og skulle det endelig ske, er det rart at vide, at jeg har tavshedspligt.
JEG ER BANGE FOR, HVAD DER KAN DUKKE OP AF UBEHAGELIGE TING, NÅR JEG ER I HYPNOSE
Under analytisk hypnoterapi, når jeg arbejder med at finde en grundlæggende begivenhed, der kan være årsag til dit problem, vil jeg i nogle tilfælde bringe dig tilbage til en eller flere begivenheder, der var ubehagelige for dig, eller som du i hvert fald oplevede som ubehagelige. Og det kan godt være, du bliver overrasket, fordi det kan være noget, du havde fortrængt. Jeg er trænet i at støtte dig i processen og gøre den så skånsom for dig som mulig. Af og til løber der nogle tårer, når der bearbejdes gamle traumer, men det er normalt et tegn på, at der sker en healing. Helt generelt er sindet så smart indrettet, at det ikke vil lade dig genopleve begivenheder, som du ikke er parat til at håndtere.
KAN JEG VÆRE SIKKER PÅ AT VÅGNE OP AF HYPNOSEN IGEN?
Ja, man vågner altid op igen. Det værste, der kan ske, er, at du falder i søvn, og så vil du på et tidspunkt vågne op igen, ligesom du plejer, når du har sovet. Og så vil du være ude af hypnosen.
NU FÅR DU MIG VEL IKKE TIL AT HOPPE RUNDT SOM EN KYLLING?
Nej, du kommer til at ligge behageligt i en god stol under hele hypnosen. De sjove, spøjse og utrolige ting, man nogle gange ser i tv, er showhypnose, som er en helt anden afart af hypnose end den terapi, jeg praktiserer. Showhypnose er med nøje udvalgte personer, som til en casting har vist sig at være i stand til at gå meget dybt i hypnose, og desuden har hypnotisøren som regel trænet grundigt med deltagerne, før programmerne bliver optaget.
HVORFOR VIRKER HYPNOSE?
I hypnose sænkes hjernens svingningsfrekvens, og bevidstheden udvides. Det betyder, at man kan få adgang til en større del af den ubevidste del af sindet (kaldes også underbevidstheden), som på grund af den ændrede svingningsfrekvens er meget modtagelig for ny indlæring, ligesom sindets normale kritiske sans er nedsat, lidt på samme måde som hos børn, der også lærer meget hurtigt. I hypnose accepterer det ubevidste sind derfor lettere forslag om forandring, og når det sker, bliver forandringen ført ud i livet.
VIRKER HYPNOSE ALTID?
Nej desværre. Hvis vi forudsætter, at hypnoterapeuten har gjort sit arbejde ordentligt, hænger det sammen med omstændigheder hos klienten. Denne kan enten ikke være parat til at arbejde med den givne problemstilling (på det ubevidste plan), eller der kan være modstand i klienten imod at føre den ønskede forandring ud i livet. Det kan for eksempel skyldes, at en af klientens personlighedsdele (ego-states) har gevinster ved, at klienten vedbliver med at have problemet, hvilket eksempelvis kan gøre sig gældende ved rygning. En sådan modstand betyder ikke, at problemet ikke kan afhjælpes med hypnoterapi, blot at det ikke altid lykkes. Endelig sker det af og til, at en klient stopper behandlingen meget hurtigt og dermed ikke giver terapien en reel chance for at virke.
DÆKKER SYGESIKRINGEN EN HYPNOSEBEHANDLING HOS DIG?
Nej desværre.
MÅ JEG HAVE MIN MOR ELLER MIN KÆRESTE MED INDE TIL BEHANDLINGEN?
Det er bedst, at kun klienten er til stede sammen med terapeuten. Det skyldes dels, at man kan risikere, at moren, kæresten eller hvem bisidderen nu er, kan være en del af klientens problemstilling, dels at klienten måske af andre grunde vil holde noget tilbage for terapeuten af frygt for, at bisidderen måske kan finde på at sige det videre. I det hele taget kan det forstyrre den fortrolighed mellem klient og terapeut, der også er en vigtig del af en session. Hvis klienten er et barn, og barnet og/eller en af forældrene har et stærkt ønske om, at den pågældende forælder skal være til stede, vil jeg dog i de fleste tilfælde respektere dette. Og ellers vil en bisidder altid være velkommen til at opholde sig i et tilstødende lokale.
HVOR MANGE BEHANDLINGER SKAL JEG REGNE MED?
Det er meget svært at sige, før jeg har talt med dig om dit problem, og selv når vi har talt sammen, kan det være svært. Generelt kan man sige, at jo tungere problemstilling, desto flere sessioner skal du regne med. I de fleste tilfælde vil jeg helst se mine klienter mindst to gange, men enkle fobier som edderkoppeskræk kan nogle gange klares på én session.
VAR DER IKKE NOGET MED, AT EN HYPNOTISØR ENGANG FIK EN DOM FOR AT FORGRIBE SIG PÅ KVINDER, HAN HAVDE I BEHANDLING?
Jo, det er korrekt, at en kendt hypnotisør i 1981 fik to et halvt års fængsel for seksuelle overgreb. Heldigvis er sådanne sager yderst sjældne. Desværre sker det relativt ofte, at kvinder (og mænd) uden at være i hypnose overtales, presses eller tvinges til sex, og i betragtning af, at en persons etik stiger, når man er i hypnose, og man altid vågner op, hvis der sker noget, der strider mod ens etik, er der ikke noget, der tyder på, at man skulle være mere udsat for overgreb under hypnose end i almindelig vågen tilstand. Snarere tværtimod.
Fandt du ikke svar i vores FAQ, er du velkommen til at kontakte os på Tlf.: 60843701
Kontakt mig
Skriv en besked herunder, så vender jeg tilbage til dig hurtigst muligt.