“Hvis al medicin i verden blev smidt i havet, ville det være skidt for fiskene og godt for menneskeheden”.
Det bombastiske citat fra den amerikanske poet og medicinprofessor O.W. Holmes stammer fra 1800-tallet, og selv om der både er løbet meget vand i havet og slugt megen medicin siden dengang, er det, som om der breder sig en stigende modvilje mod i hvert fald visse af medicinalindustriens produkter. Jeg møder mange mennesker i min klinik, som er trætte af at tage piller og derfor leder efter andre måder at få bugt med deres helbredsmæssige skavanker på.
Jeg må indrømme, at det for nogle år siden ikke var noget, jeg skænkede mange tanker. I de år, jeg var plaget af hyppige hovedpiner, tog jeg smertestillende piller næsten hver dag. Først da de piller, jeg havde taget i flere år, Vioxx, i 2004 blev trukket tilbage efter anklager om, at de var skyld i op imod 27.000 amerikaneres dødsfald, blev jeg for alvor bekymret.
I dag er jeg mere tilbageholdende med at tage medicin, og der er også god grund til den omsiggribende pilleskepsis. Ifølge The U.S. Centers for Disease Control dør flere end 100.000 amerikanere hvert år af deres lovligt udskrevne medicin.
Jeg er ikke ekspert i de kemiske reaktioner, der sker i kroppen, når vi spiser piller, men populært sagt, så er vore kroppe ikke designet til at bearbejde kemikalier. Nogle gange kan medicin spores i kroppen i årtier efter, at den er indtaget, ofte i fedtvævet – herunder i hjernen – fordi kroppen ikke kan finde ud af at skille sig af med medicinen igen. Al allopatisk medicin har bivirkninger, hvilket man kan forvisse sig om ved at kigge på det enkelte medikaments indlægsseddel, der ofte er både omfattende og skræmmende læsning.
Den allopatiske medicin har uomtvisteligt en betydelig succes, ikke mindst, når det gælder akut, livstruende sygdom. Mindre gode er resultaterne, når det handler om at bekæmpe kronisk sygdom, og man risikerer altså, at der følger bivirkninger med i medicinkøbet – både på kort og langt sigt.
På det seneste har jeg fået øjnene op for æteriske (essentielle) olier, der hurtigt vokser i popularitet i den store verden som et mere naturligt alternativ, der – i hvert fald for de bedstes vedkommende – gavner kroppen i stedet for at skade den. Det er gammel viden på nye flasker, for olierne indeholder i optimeret form de terapeutiske virkninger fra forskellige planter, som er blevet brugt af mennesker flere tusind år, før hovedpinepillen blev opfundet.
De særlig interesserede vil jeg henvise til artiklen “The Chemistry of Essential Oils” af Dr. David Stewart, Ph.D., som du kan google dig frem til på nettet. Heri sammenlignes olierne med den allopatiske medicin.
Olier eller ej, så vil der uden tvivl være piller på markedet i mange år endnu. Jeg advokerer ikke for, at de skal smides i havet, men vi har hver især lov at tænke os om, før vi sluger den næste.